Fra Ukraina til Newfoundland

Bare noen måneder etter at Olena Yaskiv flyktet fra Ukraina, fikk hun drømmejobben som Client Success Manager ved St. John’s-kontoret i Canada.

Publisert: 26 april 2024
Olena Yaskiv er i ferd med å finne seg til rette i sin nye hjemby, St. John’s på den kanadiske øya Newfoundland.

Med mastergrad i statistikk og lang erfaring fra ulike kundeforhold, er Yaskiv godt i gang i Client Success Manager-jobben. Hennes rolle er kontaktperson mellom kunder og bedriften, for å løse kundens utfordring best mulig. 

– Jeg blir kundens hovedkontaktperson, jeg hjelper dem å sette opp systemet, møte kundens behov og ambisjoner, og til å forelske seg i Omega 365! 

Yaskiv kom til Canada i desember i fjor, gjennom en avtale mellom Ukraina og Canada om tre års arbeidstillatelse for ukrainske flyktninger. 

– Jeg liker ikke å si flyktning, jeg kaller oss nye kanadiere, sier Yaskiv. 

Nå er hun i ferd med å finne seg til rette i sin nye hjemby, St. John’s på den kanadiske øya Newfoundland. Det krever noen tilpasninger. Da foreldrene skulle reise etter å ha besøkt henne, tenkte hun at vinteren jo var over. 

Hun sendte de tjukkeste vinterklærne med dem. 

Det angrer hun på nå. 

– Det er teknisk sett vår her – det er bare er så utrolig kaldt, ler Yaskiv. 

– Jeg håper været blir varmere snart. 

Hun hadde ikke planlagt å dra verken til Toronto, Newfoundland eller det nordamerikanske kontinentet. Yaskiv hadde et godt liv i Lviv, Ukrainas kulturhovedstad nær den polske grensa. 

– Lviv er en gammel by, med opera, teater og et rikt kulturliv. Mange kommer dit for å oppleve arkitektur og kultur, forteller Yaskiv. 

I 2022 begynte Russland fullskalainvasjonen, og krigen kom raskt til Lviv. 

– I løpet av de to årene, er det rart hva man blir vant til. 

Vendepunktet kom da en russisk missil traff naboblokka. Yaskiv tenkte at hennes siste time var kommet. Opplevelsen preget de neste månedene. 

– Jeg begynte å få panikkanfall hver gang jeg hørte flyalarmen, forteller Yaskiv. 

Lang reise til Canada

Livet ble vanskelig. Hun bestemte seg for å forlate hjembyen og finne muligheter i et nytt land. Reisen var lang, med tog til Polen og fly via Island. Yaskiv kom til millionbyen Toronto, hvor hun var noen uker. 

På øya Newfoundland fikk Yaskiv dekket 45 dagers kost og losji, samt jobbe sammen med Association for New Canadians (ANC), eller foreningen for nye kanadiere. Det var Yaskivs kontaktperson i ANC som fortalte om en ny stilling i Omega 365, som hun burde søke på. 

– De hjalp oss med dokumenter, arbeidstillatelse og forberedte oss på jobbintervjuene. Yaskiv ble raskt kalt inn, og samtalen bar frukter. 

Avdelingsleder ved Omega 365 i St. Johns, Arvid Markhus, ble imponert av Yaskivs personlige egenskaper og fagkompetanse. 

– Helt klart den sterkeste kandidaten. Vi var heldige som fant henne, sier Markhus.

Markhus, som opprinnelig kommer fra Ølen, åpnet kontoret i 2022. Han er svært fornøyd med ansatt nummer fire i rekken, som han mener er et godt tillegg til teamet.

– Det krever en helt egen energi i slike roller hvor du skal jobbe med folk. Hun har masse energi, håndterer det uforutsette og er selvgående, sier han.

Markhus er fornøyd med at Client Success Manager-rollen fylles av noen som har erfaring med både kanadiske, nordamerikanske og europeiske kunder. 

– Planen var å kjøre på med tre til seks måneders opplæring, slik at hun kunne bli ekspert på verktøyene våre, bli kjent med bedriften og tilpasse seg et nytt land. Det kan ta litt tid å finne seg til rette. Men hun har vært her én måned, og begynner allerede å lede sin første implementering med en ny kunde, og jobber med flere andre. Hun er helt klar nå – og det beviser at Olenka var det rette valget, sier Markhus. 


Foretrekker St. Johns’s

Yaskivs kompetanse på tall og systemer var tydelige for Markhus. I et lite team må man ta eierskap til egne ansvarsområder. 

– Olena kommer tilbake med mer strukturerte svar enn det jeg spør om, sier Markhus. 

I tillegg til Yaskivs lange erfaring med lignende kundeforhold, noterte han seg et annet punkt på CV-en. 

– Det er en av de kule tingene hun fortalte. Som student i Ukraina tok Olena seg jobb med telefon-support mot Vest-Europa og Nord-Amerika for å forbedre engelsken sin. Det er et smart valg i ung alder som viser den analytiske biten, forteller Markhus. 

Overfor sin første kunde vil Yaskiv bruke kompetansen sin innen matematikken. Kundens prosjekt innen fornybar energi vil handle om kostnadskontroll, prognose og distribusjon. Fordelen med mastergraden i statistikk er at man lærer struktur og å løse problemer, ifølge Yaskiv. 

Yaskiv beskriver både kollegaer i Omega 365 og andre kanadiere som åpne, hyggelige og hjelpsomme. Og etter en kort periode i storbyen Toronto, vet Yaskiv hvor hun trives. St. Johns, med sine rundt 100 000 innbyggere, passer Yaskiv bedre enn skyskrapere i glass og betong. 

– Jeg liker meg bedre her i St. Johns enn i Toronto. Her er det nær naturen, og nær havet. Det er en perfekt kombinasjon med fjellene. Man kan gå tur, sier Yaskiv. 

Fritiden går til å bli kjent i byen, møte nye folk, lese engelske bøker – og ikke minst yoga. 

– Det er på grunn av styrke og fleksibilitet. Når man har kontorjobb, er det utrolig viktig å strekke ut kropp og ryggsøyle. Man trenger balanse mellom jobb og resten av livet – og yoga hjelper meg med det, sier Yaskiv. 

Yogaen skaper mestring, ikke bare på grunn av utfordrende bevegelser. Yaskivs variant er Aerial yoga, eller flyvende yoga, hvor man gjør yoga hengende i en såkalt hammock som består av brede bånd. Gjerne opp-ned.

– Jeg anbefaler alle å prøve det minst én gang! 

– Du kan lære noe fra alle

Yogaen tilbyr både trening og perspektiver. Yaskiv gleder seg til fremtiden. Og Omega 365 har fått en spesiell plass hos henne. 

– Jeg vil selvsagt gjerne dra tilbake, men jeg er glad for å ha fått denne sjansen. Nå kan jeg hjelpe familien min og hæren, sier Yaskiv.

Derfor betyr Omega 365s engasjement i Ukraina alt. I år bidrar Omega 365 med 50 000 kroner i måneden til Flyktningehjelpens arbeid i Ukraina. I løpet av året tilsvarer det en sum på 600 000 kroner, i tillegg til julegavedonasjonen Omega 365 tidligere har gitt til organisasjonen de siste årene.

– Det er utrolig viktig for meg å vite at bedriften støtter oss, sier Yaskiv. 

Hun er dessuten glad for å jobbe med et norsk selskap. Hvordan det er for en ukrainer å jobbe med et norsk selskap i Canada, svarer Yaskiv:

– Det er noen likheter, selv om alle kulturer er forskjellige. Du kan lære noe fra alle.