Lærlingmøte med Erna Solberg

Bare tjuefire timer etter å ha fullført fagprøven i IT-utvikling, fikk Omega 365 Solutions-lærlingen Tor Inge Mokleiv muligheten til å feire sammen med partileder og tidligere statsminister, Erna Solberg.

Publisert: 25 april 2024
Lærling i Omega 365 Solutions, Tor Inge Mokleiv, partileder i Høyre, Erna Solberg og lærling i DeepOcean AS, Maricris Cortez Skålnes. Foto: Kristian Risanger.

– Jeg fikk en telefon 30 minutter før jeg skulle inn til eksamen om at Erna Solberg ønsket å møte meg dagen etter for å høre om mine erfaringer som avgangslærling i Omega 365. Så du kan si at jeg hadde litt ekstra press på meg! Heldigvis gikk alt bra, spøker Mokleiv mens han reflekterer over noen spesielle dager.

Solberg, som besøkte flere utdanningsinstitusjoner i Haugaland-regionen, benyttet anledningen til å møte tre heldige lærlinger og ansatte ved OKSS Opplæringskontor (Opplæringskontoret for Salg og Service/IT). Dette for å få innsikt i IT-utviklingsløpet, grunnene til at lærlingene valgte denne veien, og dens relevans for næringslivet.

Tor Inge Mokleiv hilser på Erna Solberg. Foto: Kristian Risanger.

Noen må gå foran

Under presentasjonen «Noen må gå foran» forklarte Silje Sandven, daglig leder for IT-fag ved opplæringskontoret, at Mokleiv og hans fem medlærlinger ved Omega 365-kontoret i Haugesund var del av den første klassen lærlinger som fullførte fagprøver i IT-utvikling.

– De har tatt et modig valg, ettersom vi ikke visste hvordan næringslivet ville reagere på denne nye veien. Men Omega har virkelig gått foran og vist at dette programmet er høyst relevant, med for øyeblikket 11 lærlinger i Rogaland innen IT-utvikling. De har kanskje også flest i Norge, forklarte Sandven til Solberg.

Fra Kodeklubben til Omega

I en kort introduksjon til den tidligere statsministeren, forklarte Mokleiv at interessen hans for IT først kom i Kodeklubben i sjette klasse og ble sterkere året etter da han deltok i First LEGO League. Der programmerte han LEGO-roboter og de ble ansett som ett av de beste og yngste laget i den nasjonale konkurransen.

– Siden interessen bare ble større, valgte jeg å studere Informasjonsteknologi og medieproduksjon. Omega holdt til i Ølensvåg, kun 15 minutter hjemmefra, så jeg tenkte: hvorfor ikke spørre om det var muligheter for meg der? Jeg fikk en varm velkomst og begynte å jobbe som elevtrainee i løpet av få dager, og ble raskt tilbudt læreplass.

Årets lærebedrift

På spørsmål om hans erfaring fra Omega 365 og å være en del av Årets lærebedrift i Rogaland, gjenspeilte Mokleiv følelsene som Solberg nettopp hadde sett i en video om Omega sitt læreprogram.

 – I Omega blir vi behandlet som alle andre ansatte. Jeg har mange ansvarsområder, deltar på kundemøter, og bidrar til utvikling av produkter som brukes av noen av de største bedriftene i Norge, samt mindre bedrifter.

Mokleiv uttrykte et ønske om å fortsette å jobbe i Omega 365, samtidig som han forklarte Solberg at han var interessert i å utforske videre utdanningsmuligheter, spesielt på en fleksibel måte der han kunne jobbe og studere samtidig.

– Og hvordan feiret du at du besto fagprøven i går, spurte Solberg.

– Jeg feiret med å slappe av, forklarte Mokleiv med et smil, og fikk en forståelsesfull latter fra den tidligere statsministeren.